Academy of Finland Centre of Excellence in Molecular Systems Immunology and Physiology Research (SyMMyS)

Suomen Akatemian huippuyksikkönä jatkaa professori Mikael Knipin (Helsingin yliopisto), professori Riitta Lahesmaan (Turun yliopisto), professori Harri Lähdesmäen (Aalto-yliopisto) ja professori Jorma Topparin (Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri) muodostama molekylaarisen systeemi-immunologian ja fysiologian –tutkimusryhmä.

Huippuyksikön tavoitteena on saada tietoa elimistömme immuunijärjestelmän sekä muiden fysiologisten järjestelmien vuorovaikutuksista. Immuunijärjestelmä reagoi geneettisiin ja biokemiallisiin vaihteluihin sopeutuvasti. Tämä saattaa osaltaan edistää autoimmuunisairauksien – esimerkiksi diabeteksen ja nivelreuman – kehittymistä. Immuunijärjestelmällä on merkittävä rooli muissakin sairauksissa.

Tutkimuksen tavoitteena on ymmärtää molekyylitasolla tapahtuvia mekanismeja, jotka ohjaavat immuunijärjestelmää, sekä immuunijärjestelmän ja muiden fysiologisten järjestelmien vuorovaikutuksia eri terveystilanteissa. Tämä tieto palvelee immuunivälitteisten tulehdussairauksien ennaltaehkäisyä ja hoidon kehittämistä. Huippuyksikössä tutkitaan erityisesti, miten nuoruusiän diabetes kehittyy. Ohjelman edetessä ymmärrämme paremmin, millainen rooli aineenvaihdunnalla on autoimmuunisairauksien alkuvaiheissa ja löydämme uusia molekulaarisia mekanismeja.

Tutkimus jakautuu neljään päälinjaan: kliiniseen tutkimuksen, biomarkkeri- ja metabolomitutkimukseen, molekulaariseen systeemi-immunologiaan ja laskennalliseen systeemibiologiaan.

Lisätietoja: SyMMyS