Autovasta-aineet

DIABETEKSEEN LIITTYVÄT VASTA-AINEET

Nykykäsityksen mukaan tyypin 1 diabetes syntyy, kun haiman insuliinituotanto vähitellen heikkenee ja loppuu. Tapahtuman käynnistävät tekijät ovat tuntemattomia, mutta taudin kehittymiseen liittyy valkosolujen välittämä ns. autoimmuunireaktio haiman insuliinia tuottavia beetasoluja vastaan. Kun insuliinia tuottavat solut vaurioituvat, niistä vapautuu solunsisäisiä valkuaisaineita. Valkosolumme alkavat muodostaa vasta-aineita niitä kohtaan. Näitä autovasta-aineita voidaan mitata verinäytteistä ja ne heijastavat haimassa tapahtuvaa beetasoluvauriota.

Tutkimuksessamme seurataan neljää erilaista autovasta-ainetta, joilla on merkitystä diabetesriskin arvioinnissa:

  • ZnT8A (zinc transporter 8 antibodies eli sinkkitransportterivasta-aineet)
  • IAA (insulin autoantibodies eli insuliiniautovasta-aineet)
  • GADA (glutamic acid decarboxylase antibodies eli glutamaattidekarboksylaasivasta-aineet)
  • IA-2A (islet antigen 2 antibodies eli IA-2 vasta-aineet)

Vasta-aineiden ennustearvosta. Vaikka yleisesti ottaen voidaan sanoa, että autovasta-aineiden ilmaantuminen lisää lapsen vaaraa sairastua diabetekseen, lapsen muuttuminen vasta-ainepositiiviseksi ei tee hänestä sairasta. On hyvä muistaa, että vasta-ainetuloksista ei voida tehdä varmoja johtopäätöksiä yksittäisen lapsen kohdalla, eikä myöskään voida ennustaa mahdollista sairastumisajankohtaa. Mikäli verinäytteestä on löytynyt diabetekseen liittyviä vasta-aineita, lapsen seurantaa tehostetaan. Käytännössä tämä tarkoittaa, että jatkossa tutkimuskäynnit ovat lapsen iästä riippumatta 3 kk:n välein.

Yhden autovasta-ainetyypin esiintymiseen toistuvissa mittauksissa liittyy lisääntynyt diabetesriski 15 vuoden kuluessa. Mikäli positiivisuus yhdelle vasta-aineelle säilyy, sairastumisriski on noin 30% 15 vuoden kuluessa. Jos lapselle ilmaantuu kaksi tai useampia autovasta-aineita, hänen sairastumisriskinsä on selvästi suurempi, yli 80 % seuraavien 15 vuoden aikana. Jos enemmän kuin 2 vasta-ainetta ovat positiivisia ja lisäksi todetaan heikentynyt sokerinsieto sokerirasituskokeessa, sairastuminen on todennäköisesti lähestymässä 1-2 vuoden kuluessa.

Total Page Visits: 3245 - Today Page Visits: 1