TEDDY-tutkimus


TEDDY on kansainvälinen tutkimusprojekti, jossa on mukana kaikkiaan kuusi tutkimuskeskusta neljästä eri maasta (Suomi, Ruotsi, Saksa ja Yhdysvallat). Turussa, Tampereella ja Oulussa TEDDY-tutkimus on toiminut vuodesta 2004 alkaen.

TEDDY tutkimuksen rekrytointi on loppunut 28.2.2010

Suomi
Ruotsi,
Saksa ja
Yhdysvallat

Tutkimuksen tavoitteena on kartoittaa erilaisten ympäristötekijöiden osuutta tyypin 1 diabeteksen kehittymisessä. Tutkimuksessa lapsia seurataan säännöllisesti ja tutkitaan, ilmaantuuko vereen diabetesriskiin liittyviä autovasta-aineita. Jos lapselle ilmaantuu pysyvästi vasta-aineita, aletaan insuliinintuotantoa seurata sokerirasituskokeiden avulla. Lisäksi ympäristötekijöiden vaikutusta kartoitetaan mm. kyselykaavakkeiden, ruokapäiväkirjojen ja ulostenäytteiden avulla.

TEDDY-tutkimuksen puitteissa on Suomessa seulottu jo yli 60 800 vastasyntyneeltä napaverestä keskimääräistä suuremman diabetesriskin geenejä. Tähän mennessä perinnöllinen alttius on todettu noin 3 680 lapsella ja heistä yli 1 800 on lähtenyt mukaan seurantatutkimukseen.

Kotipaikkakuntanne ollessa kaukana tutkimusyksiköistämme on myös mahdollista osallistua ns. etätutkimukseen. Tällöin tutkimukseen osallistuva antaa näytteensä hänelle parhaiten sopivassa laboratoriossa ja tutkimukseen liittyvät muut asiat suoritetaan puhelimitse. Kysy asiasta lisää omassa tutkimusyksikössäsi.

FCOI Guideline VSSHP

Tietosuojaseloste-TEDDY

Total Page Visits: 3090 - Today Page Visits: 1