Diabetesriski

Perinnöllinen tautialttius lisää sairastumisriskiä mm. lapsilla, joiden perheessä isällä, äidillä tai sisaruksella on tyypin 1 diabetes. Lisääntynyt perinnöllinen sairastumisriski voidaan todeta myös tutkimalla tärkeimmät alttiusgeenit vastasyntyneen napaverinäytteestä, kuten DIPP-tutkimuksen seulontavaiheessa on vanhempien suostumuksella tehty. Suomessa noin yhdellä kymmenestä vastasyntyneestä (10 %:lla) on napaveren seulontatutkimuksen perusteella lisääntynyt riski sairastua tyypin 1 diabetekseen. Heistä kuitenkin vain 3-9 sadasta (3-9 %) sairastuu ennen 15 vuoden ikää ja 91-97 sadasta (91-97 %) ei sairastu ainakaan lapsuusaikana.

DIABETESRISKI 15 IKÄVUOTEEN MENNESSÄ

Kaikki suomalaiset vastasyntyneet Lapsen äidillä diabetes Isällä tai sisaruksella diabetes
Diabetesriskin havainnostuskuva Diabetesriskin havainnollistuskuva Diabetesriskin havainnollistuskuva
1/120 sairastuu 3/100 sairastuu 6-8/100 sairastuu
Suurentunut perinnöllinen diabetesriski Riskigeeni + useita autovasta-aineita Riskigeeni + useita autovasta-aineita + poikkeava sokerirasituskoe
Diabetesriskin havainnollistuskuva Diabetesriskin havainnollistuskuva Diabetesriskin havainnollistuskuva
3-9/100 sairastuu >50/100 sairastuu >80/100 sairastuu

Koko lapsiväestö (15 ikävuoteen saakka)

  • Yksi noin 120:stä suomalaisesta vastasyntyneestä sairastuu ennen 15 vuoden ikää.
  • Jos äidillä on diabetes, noin 3 lasta sadasta sairastuu.
  • Jos isällä tai sisaruksella on diabetes, 6-8 lasta sadasta sairastuu.

Suurentunut riski (DIPP & TEDDY -lapset)

  • Jos geenitutkimuksella on todettu perinnöllinen diabetesalttius, 3-9 lasta sadasta sairastuu.
  • Jos geenitutkimuksella on todettu perinnöllinen diabetesalttius ja jommallakummalla vanhemmalla tai sisaruksella on diabetes, sairastumisriski on edellä mainittuja jonkin verran suurempi.
  • Jos perinnöllisesti alttiilla lapsella todetaan veressä diabetesriskiin liittyviä autovasta-aineita, sairastumisriski suurenee selvästi.
  • Jos autovasta-aineiden lisäksi sokerirasituskokeessa todetaan poikkeavuutta, sairastumisriski on huomattavan suuri, yli 80 %.

Alttiusgeenit eivät yksin riitä aiheuttamaan taudin puhkeamista. Lisäksi tarvitaan jokin muu tai muita tekijöitä, jotta haiman insuliinia tuottavien solujen tuhoutuminen alkaisi. Ympäristötekijöiden, mm. infektioiden ja ravintotekijöiden merkitystä tutkitaan parhaillaan.

 

Total Page Visits: 2546 - Today Page Visits: 1