Seurantatutkimus

TRIALNET – KOHTI DIABETEKSEN ENNALTAEHKÄISYÄ  –TUTKIMUS

Tyypin 1 diabetesta sairastavien perheenjäsenillä on 10–15 kertaa suurempi riski sairastua diabetekseen kuin muulla väestöllä.

Tarjoamme tyypin 1 diabeetikoiden perheenjäsenille mahdollisuuden selvittää heidän riskinsä sairastua tyypin 1 diabetekseen sekä mahdollisuuden osallistua Kohti diabeteksen ennaltaehkäisyä -seurantatutkimukseen, jos seulontanäytteen tulos osoittaa diabetesriskin olevan kohonnut. Lisäksi voimme tarjota mahdollisuuden osallistua hoitotutkimukseen, jolla pyrimme viivästyttämään taudin puhkeamista.

KUKA VOI OSALLISTUA TUTKIMUKSEEN?

  • Terveet 1–45-vuotiaat henkilöt, joiden isällä, äidillä, lapsella tai sisaruksella on todettu tyypin 1 diabetes ennen 40 ikävuotta ja insuliinihoito aloitettu vuoden sisällä diabetesdiagnoosista.
  • Terveet 1–20-vuotiaat henkilöt, joiden isovanhemmalla, tädillä, sedällä, enolla, serkulla, sisaruksen lapsella tai puolisisaruksella on todettu tyypin 1 diabetes ennen 40 ikävuotta ja insuliinihoito aloitettu vuoden sisällä diabetes-diagnoosista.

Tietyt pitkäaikaiset ja/tai vakavat sairaudet tai niiden lääkitykset ovat esteenä tutkimukseen osallistumiselle. Lisätietoja saatte tutkimushenkilökunnaltamme.

TUTKIMUKSEEN OSALLISTUMINEN

Tutkimukseen osallistutaan antamalla verinäyte, josta mitataan diabetekseen liittyviä autovasta-aineita.

Tutkimukseen voi osallistua ottamalla suoraan yhteyttä tutkimushoitajaamme. Lähetämme kotiin tarvittavat lomakkeet sekä ohjeet tutkimusnäytteen ottamiseksi. Tutkimusnäyte voidaan ottaa lähimmässä sopivassa terveyskeskus- tai sairaalalaboratoriossa.

MITÄ TULOKSET KERTOVAT?

  • Ei autovasta-aineita. Tulos ilmoitetaan kotiin kirjeitse. Tulos tarkoittaa sitä, että tutkittavan riski sairastua tyypin 1 diabetekseen on vähäinen. Tämä riski voi muuttua ajan kuluessa, erityisesti lapsilla, ja suosittelemme, että alle 18-vuotiaat osallistuisivat verinäyteseulontoihin vuosittain.
  • Yksi positiivinen autovasta-aine. Tulos ilmoitetaan tutkittavalle soittamalla. Tämä tulos on syytä varmistaa uusintanäytteellä ja ohjaamme tutkittavat uudelleen laboratorioon tuloksen vahvistamiseksi. Mikäli tulos on todellinen, tutkittavan riski sairastua diabetekseen on edelleen varsin vähäinen.
  • Useampia positiivisia autovasta-aineita. Tulos ilmoitetaan tutkittavalle soittamalla. Tutkittavan riski sairastua tyypin 1 diabetekseen on merkittävästi kohonnut.

Jos tutkittavan diabetesriski on kohonnut, suosittelemme, että tutkittavan aineenvaihduntaa selvitetään tarkemmin seurantakäynnillä tutkimuskeskuksissamme.

LISÄTIETOJA

Lisätietoja TrialNet-tutkimuksesta saatte Varsinais-Suomen alueella tutkimushoitajalta puhelimitse 050 431 6380 tai sähköpostitse (trialnet@utu.fi).

Lisätietoja tutkimuksesta saatte myös Helsingin yliopistosta tutkimushoitajiltamme puhelimitse (050 427 2353 tai 050 314 9393) tai sähköpostitse (pedia-trialnet@helsinki.fi) tai käymällä osoitteessa www.helsinki.fi/project/trialnet. Löydätte meidät myös Facebookista nimellä TrialNet Suomi.

Total Page Visits: 3 - Today Page Visits: 1